4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 123d - VW Golf GTi

Κοινός παρανομαστής

Ντίζελ εναντίον βενζίνης: Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, που, στην περίπτωσή μας, όμως συγκλίνουν σε έναν κοινό στόχο, στις επιδόσεις και στην ευχαρίστηση του οδηγού. Και όλα αυτά με τεχνολογία αιχμής και γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση!

ΤΑ χρόνια που τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρα τα παρομοιάζαμε με... ταξί έχουν περάσει εδώ και αρκετό καιρό ανεπιστρεπτί. Σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου οι κινητήρες ντίζελ έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές από αυτές, πλέον, η λύση του πετρελαίου, αντί της βενζίνης, αποτελεί μονόδρομο. Με δεδομένη πια τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, ένα τέτοιου είδους αυτοκίνητο συνδυάζει τη χαμηλή κατανάλωση με τις επιδόσεις και, το κυριότερο, με τις μεγάλες τιμές ροπής σε όλο το -περιορισμένο είναι η αλήθεια- φάσμα εκμεταλλεύσιμων στροφών. Έχοντας φτάσει στο 2008, πλέον, πολλοί κινητήρες εμφανίζουν καλύτερα χαρακτηριστικά από ό,τι αντίστοιχα βενζινοκίνητα σύνολα, όπως και τιμές, την ώρα που η κατανάλωση είναι -και παραμένει πάντα- σε πρώτο πλάνο. Εξάλλου, όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο.
Η έλευση της 123d με το νέο 2λιτρο Biturbo πετρελαίου ήταν εκείνη που άναψε φωτιές. Πόσο σπορτίφ είναι εντέλει ένα πετρελαιοκίνητο σύνολο; Πώς τα καταφέρνει η BMW απέναντι στο «βασιλιά» των καυτών χάτσμπακ, το VW Golf Gti; Και, τελικά, πόσο καίει; Ερωτήματα που μόνο με έναν τρόπο μπορούσαν να απαντηθούν. Με μια άμεση αντιπαράθεση, αφού οι δύο αυτές επιλογές δεν είναι τυχαίες. Οι τιμές απόδοσης αλλά και κατανάλωσης αμφότερων των κατασκευών δεν απέχουν ιδιαίτερα...

Τεχνολογικό διαμάντι x 2
Και οι δύο κινητήρες αποτελούν το επιστέγασμα της εξέλιξης στο συγκεκριμένο τομέα. Ο καθένας από την πλευρά του συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του αλλά και τις λύσεις που επιλέχθηκαν. Το σύνολο της BMW τραβάει σαφώς πολύ περισσότερο την προσοχή, όντας πετρελαιοκίνητο, αλλά εφοδιασμένο με δύο τούρμπο! Έπειτα από τα 6κύλινδρα σύνολα των 3.000 κ.εκ., ήταν η σειρά του 2λιτρου να εφοδιαστεί με την τεχνολογία Variable Twin Turbo. Σε σύγκριση με το βενζινοκινητήρα που έχουμε συναντήσει στις «335», εκείνος της 123d χρησιμοποιεί επίσης δύο υπερσυμπιεστές, οι οποίοι όμως είναι ανισομεγέθεις και τοποθετημένοι εν σειρά. Αυτοί, ανάλογα με το ρυθμό περιστροφής, λειτουργούν είτε ταυτόχρονα είτε ανεξάρτητα, με τη βοήθεια ενός συστήματος διαχείρισης με βαλβίδες. Στις χαμηλές στροφές το δύσκολο έργο το αναλαμβάνει ο μικρός υπερσυμπιεστής, προσφέροντας αμεσότερη απόκριση από το ρελαντί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της γερμανικής εταιρείας, να έχει ο οδηγός 20,6 χλγμ. ροπής διαθέσιμα από τις 1.000 σ.α.λ.! Όσο οι στροφές ανεβαίνουν, μειώνεται η λειτουργία του μικρού υπερσυμπιεστή, και ουσιαστικά αρχίζει να περνά αέρας στον μεγαλύτερο, ο οποίος αναλαμβάνει να κάνει πραγματικότητα τη μέγιστη τιμή των 204 ίππων στις 4.400 σ.α.λ. Τιμή άκρως εντυπωσιακή, αφού ουσιαστικά είναι και ο πρώτος ντίζελ κινητήρας της συγκεκριμένης κατηγορίας με ειδική ισχύ μεγαλύτερη των 100 ίππων ανά λίτρο. Από εκεί και πέρα, το εν λόγω σύνολο διαθέτει και υβριδικά στοιχεία, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Τα συγκεκριμένα συστήματα, λοιπόν, αποθηκεύουν την ενέργεια του φρεναρίσματος υπό τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπάρχει και το γνωστό -πλέον- αυτόματο σβήσιμο του κινητήρα, κάθε φορά που το αυτοκίνητο ακινητοποιείται πλήρως.
Στην αντίπερα όχθη, το σύνολο της VW που κινεί το Golf είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μέχρι και σήμερα η τεχνολογία του παραμένει ξεχωριστή. Πρόκειται για ένα 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα άμεσου ψεκασμού με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων εισαγωγής και μεταβλητού μήκους αυλούς εισαγωγής αέρα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο ψεκασμός του καυσίμου, ο οποίος γίνεται απευθείας σε κάθε κύλινδρο, με πίεση που φτάνει τα 110 bar. Και το τονίζουμε αυτό, αφού τα κοινά συστήματα ψεκασμού δεν ξεπερνούν τα 4 bar. Παράλληλα, χάρη στο μεταβλητό χρονισμό, επιτυγχάνεται καλύτερη ροή του αέρα προς το θάλαμο καύσης, αφού αυτός φροντίζει να μειώνει στο ελάχιστο την υστέρηση του τούρμπο. Επιπρόσθετα, η μέγιστη πίεση πλήρωσης του υπερτροφοδότη δεν ξεπερνά τα 0,7 bar, κάτι που, εν μέρει, «επιβάλλεται» και από τον υψηλό λόγο συμπίεσης του κινητήρα (10,5:1).

Η ώρα των τιμών...
Οι απορίες μας, τις οποίες και προσπαθήσαμε να λύσουμε στο δρόμο, επικεντρώθηκαν σε δύο πεδία: κατά πρώτον, σε εκείνο της κατανάλωσης καυσίμου και, κατά δεύτερον, σε αυτό των οδηγικών χαρακτηριστικών των δύο προτάσεων. Αναχώρηση νωρίς το πρωί, λοιπόν, με στόχο να εξακριβώσουμε τα παραπάνω, και συνάντηση πρώτη -πού αλλού;- σε σταθμό ανεφοδιασμού. Γέμισμα των ρεζερβουάρ, και το ταξίδι ξεκινά.
Πρώτη δοκιμασία στον τομέα της κατανάλωσης. Αρχικά, επιλέξαμε να κινηθούμε με αρκετά χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς να πιέζουμε τους κινητήρες. Η διαφορά αποδείχθηκε τεράστια. Το Golf GTi άγγιξε τα 8,3 λίτρα/100 χλμ., την ώρα που η 123d χρειάστηκε 6,3, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία! Αφήνοντας το... ευγενικό μας πρόσωπο στην άκρη και πιέζοντας πλέον (πάντα στο εθνικό οδικό δίκτυο), οι διαφορές μεγάλωσαν και μας έδωσαν μια ακόμα πιο σαφή εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση, το Golf κατανάλωσε 11,8 λίτρα, σε αντίθεση με την BMW, που χρειάστηκε 8,6 λίτρα καυσίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όσο κατανάλωσε το GTi σε χαλαρούς ρυθμούς χρειάστηκε η 123d κινούμενη ελαφρά πάνω από το όριο. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι με τον πετρελαιοκινητήρα οι ανεφοδιασμοί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι σαφώς λιγότεροι.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η Ν.Ε.Ο. δώσει τη θέση της σε διαδρομή με διαδοχικές στροφές και ανηφορικά, κατηφορικά, κλειστά ή ανοικτά κομμάτια; Κατ’ αρχάς, ξεχνάς πλέον τον οικονομικό χαρακτήρα και τρόπο σκέψης. «Δεμένος» και αρχίζοντας τη μάχη με τα χειριστήρια, όλα τα υπόλοιπα πάνε... περίπατο, αλλά ο δείκτης του καυσίμου δε μένει ανεπηρέαστος. Η μέγιστη τιμή που είδαμε στο Golf άγγιξε τα 17,5 λίτρα, την ώρα που η BMW επιτέλους μας έδειξε ότι, αν πιεστεί, καταναλώνει αρκετό πετρέλαιο, αγγίζοντας τα 13,1 λίτρα. Αυτή ήταν και η μέγιστη τιμή, ενώ ο μέσος όρος σε μια διαδρομή 70 χλμ. με υψηλούς ρυθμούς άγγιξε τα 13,8 για το Golf και τα 12,1 για την 123d. Βέβαια, υπάρχει εξήγηση για τις σχεδόν ίδιες τιμές σε αυτήν τη διαδικασία. Βλέπετε, στην περίπτωση της BMW η συνεχής αλλαγή ταχυτήτων, ελέω του μικρού φάσματος εκμεταλλεύσιμων στροφών του πετρελαιοκινητήρα, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης. Πάντως, ο μέσος όρος κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας αλλά και της συμβίωσής μας με τα εν λόγω αυτοκίνητα, η οποία δεν περιορίστηκε σε διαδρομή μέσα σε μία μέρα, είναι ενδεικτική της πραγματικότητας, αφού η 123d με 8,4 λίτρα ανά 100 χλμ. κέρδισε στον άτυπο διαγωνισμό οικονομίας, με το Golf να χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του μαζί μας 12,3 λίτρα.

Είναι θέμα χαρακτήρα(;)
Στην πράξη και περνώντας στο εσωτερικό, η διαφορά στην προσωπικότητα είναι αμέσως αισθητή και, όπως είναι λογικό, αυτή που διαφοροποιείται από το σύνηθες είναι η BMW. Οι κραδασμοί και ο ήχος του πετρελαιοκινητήρα μαρτυρούν τη διαφορά μόνο στο ρελαντί, χωρίς όμως να περνούν σε μεγάλο βαθμό και στο εσωτερικό. Το στροφόμετρο, ωστόσο, με την τελευταία ένδειξη να δείχνει 5.000 σ.α.λ., σε κάνει να χαμογελάς. Πώς είναι δυνατόν να κινηθεί κανείς γρήγορα χωρίς να αγγίξει τις 6.000-7.000 σ.α.λ.; Κι όμως, είναι. Όσο και αν ξενίζει, στην πράξη η ροπή είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά, χωρίς να χρήζει απαραίτητα της λειτουργίας του -κατά τα άλλα εύστροφου- κινητήρα της 123d στο όριο περιστροφής του. Βέβαια, ουσιαστικά δεν είναι και τόσο εύκολο να συνηθίσει κανείς το κιβώτιο, αφού μόνο λίγες δεν είναι οι φορές που ο χειριστής το χρησιμοποιεί χωρίς να είναι απαραίτητο, κάνοντας περιττές αλλαγές. Με μία σχέση παραπάνω και βασιζόμενος στη θηριώδη ροπή, μπορείς να κινηθείς σχεδόν το ίδιο γρήγορα με το Golf. Εξάλλου, ακόμα και με τη γλώσσα των αριθμών, όπως θα δείτε και στο σχετικό αναλυτικό πίνακα, οι δύο κατασκευές έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, ούσες σχεδόν παραπλήσιες.
Οδηγικά, η φιλοσοφία τους απέχει όσο και η τεχνολογία των κινητήρων τους. Παραδοσιακά κίνηση στους πίσω τροχούς για την BMW και, αντίστοιχα, εμπρός για το Golf. Το τελευταίο, που αποτελεί και το «βασιλιά» της κατηγορίας, όπως είπαμε και αρχικά, έχει τη μοναδική ικανότητα να μπορεί να προσαρμόζεται άμεσα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πολυχρηστικό και ομοιογενές, προσφέρει τη σιγουριά στον οδηγό να κινείται με ταχύτητα και ασφάλεια σε κάθε είδους επιφάνεια. Και όλα αυτά χωρίς να χάνει το σπορ χαρακτήρα του.
Όσον αφορά την BMW, το παραπάνω βάρος του πετρελαιοκινητήρα δεν έχει επηρεάσει το ζύγισμα της 123d, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σπορ πισωκίνητης κατασκευής. Η πλαγιολίσθηση στους... εξαιρετικής ποιότητας ελληνικούς δρόμους είναι εύκολη υπόθεση, με τη ροπή των 40 χλγμ. κάτω από το δεξί πόδι, και ευτυχώς που το εξαιρετικό τιμόνι και τα φρένα μπορούν και αποτελούν το συμπαραστάτη σε μια γρήγορη βόλτα. Πάντως, και στην περίπτωση της 123d υφίσταται το σύστημα EDL, το οποίο και προσομοιώνει τη λειτουργία του μπλοκέ διαφορικού, φρενάροντας τον εσωτερικό τροχό όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Σπαζοκεφαλιά!
Πριν από κάποια χρόνια, αν παίρναμε την απόφαση να θέσουμε αντιμέτωπο το κορυφαίο καυτό χάτσμπακ της κατηγορίας με μια πετρελαιοκίνητη έκδοση, κάποιοι θα μας χαρακτήριζαν ιερόσυλους. Σήμερα, κάτι τέτοιο μοιάζει απόλυτα λογικό. Κι αν όχι για εμάς, αφού το ελληνικό κράτος φροντίζει να μην έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αγοράσουμε αυτοκίνητα με κινητήρα πετρελαίου, σίγουρα για την υπόλοιπη Eυρωπαϊκή Ένωση (κι εμείς εκεί δεν ανήκουμε;).
Κατ’ αρχάς, με σχεδόν ίδιες τιμές απόδοσης (200 ίπποι αμφότεροι) αλλά και επιδόσεις, δεν τίθεται θέμα αναφορικά με τις προδιαγραφές. Χωρίς να χρειαστεί να αναφέρουμε τη διαφορά στη ροπή υπέρ του πετρελαιοκινητήρα (40 χλγμ., έναντι 28,5 του Golf), απλώς σημειώστε και τις τιμές των ρύπων, με την BMW να εκπέμπει 138 γρ. CO2/χλμ., ενώ το βενζινοκίνητο και... φιλικό προς το περιβάλλον Golf 189 γρ. CO2/χλμ. Προσθέστε τη μειωμένη κατανάλωση, κι έχετε μια πλήρη εικόνα. Ο κόσμος έχει κάνει βήματα εμπρός και μαζί η τεχνολογία των κινητήρων ντίζελ, η οποία πλέον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε τιμές από αντίστοιχες βενζινοκινητήρων.
Όσον αφορά τη φιλοσοφία; Ναι, η 123d έχει σπορτίφ χαρακτηριστικά! Όμως, αν ξεκινούσες από τους Πετσάκους, για να περάσεις μέσα από τη Φτέρη και να καταλήξεις στο Αίγιο, θα ήθελες να ήσουν δεμένος με τη ζώνη στο κάθισμα του Golf GTi..._ 4Τ

BMW 123d
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ KAI ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

VW GOLF GTi
ΥΠΕΡ/ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΑΤΑ/ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ